Dobrovolní hasiči na Nymbursku vykročili do dalšího období

28.09.2020 20:30

Dobrovolní hasiči na Nymbursku vykročili do dalšího období

Ve čtvrtek 17. září 2020  na Nymbursku proběhlo Shromáždění delegátů Sborů dobrovolných hasičů. Do velkého sálu Obecního domu a za dodržení všech hygienických opatření  přijeli delegáti  dobrovolných hasičů. Ze 76 registrovaných SDH dorazilo 62 zástupců SDH, kdy dle zvoleného klíče bylo i delegátů více. Takže účast 120 členů SDH mluvila sama za sebe a vzhledem k rozmístění a dodržení patřičného odstupu, byl sál naplněn. Rok 2020, rok změn nejen ve společnosti, rok, který přehodnotil plánované hasičské akce na Nymbursku, rok ,kde jsme poznali něco nového, rok, kdy ctíme myšlenku dobrovolných hasičů „ Na pomoc Bližnímu“, kterou dobrovolní hasiči vnesli do praxe tím, že nasadili roušky, rukavice, rozlévali, rozváželi desinfekce, šili roušky a dělali a dělají vše pro ochranu zdraví našich spoluobčanů.

Ve zprávě za uplynulé volební období starostka OSH Nymburk poukázala na nejdůležitější momenty v dobrovolné hasičině na Nymbursku. Každý rok přinesl dobré, špatné, úsměvné i ubrečené období. Každý rok byl něčím specifický, ať se jednalo o každoročně pořádanou Polabskou ligu dobrovolných hasičů jak mladých, tak dospělých. Polabská liga se stala již tradiční soutěží v požárním útoku. Letos by proběhl již 24 ročník u mužů, žen a družstev smíšených a své plnoletosti tedy 18tý ročník by okusila liga pro mladé hasiče. Dále pravidelně probíhá soutěž pro mladé hasiče Plamen a okresní kolo v požárním sportu. Dalším ukazatelem tohoto období byla činnost jednotlivých rad…prevence, mládeže, represe, aktivu zasloužilých hasičů a komise historie.

Každoročně probíhá soutěž „ Požární ochrana očima dětí“, semináře prevence, informování veřejnosti. Z oblasti represe probíhalo školení na pily, spoluorganizace na cyklickém odborném školení velitelů, strojníků všech kategorií.  V roce 2016 jsme byli spoluorganizátory projektu Rádia Region – Dobráci Středočeského kraje.  V roce 2017 bylo 45 výročí hry Plamen pro mladé hasiče, Družstvo mladých hasičů z Pískové Lhoty vyhrálo hasičskou olympiádu v Rakouském Villachu. V roce 2018 proběhlo neskutečně nádherné setkání zasloužilých hasičů Středočeského kraje  ve skanzenu v Přerově nad Labem, kde byla historicky zasezena hasičská lípa, o kterou se vzorně starají hasiči z Přerova nad Labem. V roce 2019  zpracovala komise historie knihu „ památník hasičského odboje“……..to je nepatrný výčet co všechno jsme se snažili udělat.

Proto nesplněné úkoly vkročily do dalšího období, osobně děkuji všem, kteří podporují dobrovolné hasiče, samosprávní celky, státní správu díky, kterým se budují hasičské zbrojnice, zabezpečují novou moderní techniku, zázemí pro činnost s mladou generací. Vedoucím kolektivů mladých hasičů, rodičům, rozhodčím a všem, kteří vědí, že vše co děláme je pro nás všechny.

V letošním koronavirovém roce, přeji všem hlavně zdraví a věřím, že „Skutečně, společně to zvládneme“.

Děkuji všem hasičům, kteří mi dali opět důvěru a  potáhneme tu hadici zase o kousek  dál .

 

Blanka Buryanová

Starostka OSH Nymburk

 

 

SH.docx (13956)