Lidé svatého Floriána - BŘÍSTVÍ (Nymburský deník 22.10.2009)

04.11.2009 14:43

 

Hasiči z Bříství jsou pyšní na úspěšný tým žen

Bříství - Dobrovolní hasiči z Bříství oslavili před pěti lety sté výročí své existence. A jako jedni z mála na to skutečně mají papírový doklad.

Tým hasiček z Bříství
Tým hasiček z Bříství
Autor: archiv ND

„Tohle je pokladniční kniha založená 24. září roku 1904. Je v ní všech 24 základajících členů a jejich první příspěvky,“ ukazuje hrdě útlou knihu starosta hasičů i samotné obce Bříství Pavel Šmíd.

O tom, že se jedná o hasiče více než kovaného, svědčí to, že je členem hasičského sboru už neuvěřitelných 50 let. A evidentně mu energie ani dnes nechybí.

Ale zpět trochu do minulosti. „Hasiči fungovali u nás stejně jako jinde jako hybná síla kolem celého dění v obci. Včetně kultury,“ říká Šmíd a ukazuje na další stránku ze vzácné pamětní knihy. Jestliže byli břístevští hasiči založeni v září 1904, už v lednu následujícího roku uspořádali ve vsi slavnostní ples, což dokumentuje záznam o výtěžku z jeho konání.

Do činnosti břístevských hasičů, stejně jako tomu bylo i u jiných spolků, necitlivě zasáhly obě války. „V té době se činnost hasičů výrazně omezila, pasivní byla i celá padesátá léta. Nová energie přišla až v šedesátých letech s příchodem mladších členů,“ poznamenává Šmíd a zároveň si oba uvědomujeme, že právě on byl jedním z těch čerstvě vstoupivších.

V 60. a 70. letech se taky zrodil jeden z hasičských fenoménů – požární sport. Ovšem kdo zná dnešní soutěže, ať už z vlastní zkušenosti nebo z obrazovky, asi by byl soutěžemi z před čtyřiceti let výrazně zaskočen. „Tehdy se mnohem více dbalo na pořadová cvičení, bylo to o hodně přísnější než dnes. Dnes je to mnohem více o rychlosti,“ srovnává hasičský matador z Bříství.

Také technika při závodech byla pochopitelně jiná, především pomalejší. Á propos – technika. Jednou z největších chloub břístevských hasičů je historická stříkačka zakoupená v roce 1905, která je dodnes funkční a parkuje v místní hasičské zbrojnici. „Je od firmy Smejkal a byla zakoupena s navijákem. Dodnes ji jezdíme ukazovat na různé akce, třeba na Den záchranářů do Poděbrad,“ říká po právu hrdě starosta.

Kromě stařičké stříkačky mají také stříkačku o něco modernější, zakoupenou v roce 1973 s podvozkem. No největším strojem je skříňová avie.
Břístevští hasiči mají ještě jednu specialitu. Totiž družstvo žen, které je úspěšnější a aktivnější než družstvo mužů. „Družstvo žen působilo už za dob první republiky a s několika přestávkami působí dodnes. Jeho členky pomáhají při organizaci různých zábav, dětských dnů nebo karnevalů,“ vypočítává Šmíd aktivity týmu.

Letos se dokonce zapojil tým žen do Polabské ligy v požárním sportu, kde při premiérové účasti skončil na skvělém šestém místě.
Břístevský sbor dobrovolných hasičů má také své zasloužilé členy. „Asi bych jich mohl jmenovat více, ale za všechny bych rád zmínil bratra Jana Březinu a sestru Marcelu Nečkovou,“ jmenuje Šmíd.

Letem světem jsme se dostali do současnosti. Novou požární zbrojnici otevřeli místní krátce po revoluci, konkrétně 6. října 1990. V devadesátých letech byli místní hasiči také na největších požárech své doby v přilehlém regionu. „Konkrétně to byly požáry sladovny a zámku v nedalekých Kounicích. Při požáru zámku jsme dokonce hlídkovali na místě celé dva dny,“ vzpomíná starosta.

V současné době mají břístevští hasiči 60 členů. Z toho nejaktivnější jsou rozhodně mladé dívky, o jejichž soutěžních úspěších už byla řeč.