Lidé svatého Floriána - PÍSKOVÁ LHOTA (Nymburský deník 15.7.2009(

31.10.2009 20:02

 

Čeští olympionici z řad hasičů?
Písková Lhota

Čeští olympionici z řad  hasičů ?  Písková   Lhota Písková Lhota - SDH Písková Lhota, respektive jeho hlavu a srdce Moniku Homolkovou - Němečkovou, jsme zastihli ve shonu před největší událostí roku: mezinárodní hasičskou olympiádou v Ostravě, která vypukne tuto neděli. Písková Lhota patří mezi tři nejlepší, kteří budou po celý týden reprezentovat Českou republiku.

   Spoluorganizátorka XIV. Mezinárodní soutěže hasičských družstev a XVII. Mezinárodní soutěže mladých hasičů v Ostravě Monika Homolková - Němečková, vedoucí okresní odborné rady mládeže a náměstkyně starosty Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezka, je členkou SDH už od svých pěti let.

     Sružení dobrovolných hasičů Písková Lhota bylo založeno v roce 1886, družstva mládeže se tu rozvíjí 38 let a posledních 20 let je vedou Němečkovi. „Po tu dobu se starší děti dostávají každoročně na republiku, před dvěma roky ve Zlíně jsme se jako dorostenky staly Mistryněmi republiky,“ pochlubila se členka týmu Tereza Pavlová, která se také před dvěma lety účastnila dětské olympiády ve Švédsku.

    „Hostitelská země a předchozí vítěz olympiády má právo přihlásit tři družstva místo běžných dvou. Chlumec nad Cidlinou, Písková Lhota a Horní Hradiště z Plzeňského kraje letos získaly zelenou kartu, protože zvítězily pětkrát za sebou, takže postupují do soutěže přímo,“ vysvětlila Homolková.

     Mezinárodní soutěž se skládá ze dvou disciplín: štafetového běhu dobrovolných hasičů a profesionálů a útoku CTIF. „CTIF je požární útok, ale bez vody. Vyžaduje hlavně dobrou fyzičku a zručnost,“ ví Tereza.

     Letos bude naší republiku v hasičském sportu reprezentovat také ženské družstvo. To se během kvalifikace sestavuje z jednotlivých závodnic, kde nechybí ženy Pískové Lhoty, které národní kvalifikaci vyhrály. „Naši muži nejsou příliš naklonění klasickým sportům CTIF. Příliš disciplíny a formálnosti,“ nezapomněla s úsměvem náměstkyně na mužskou část sdružení.

       Dobrovolní hasiči představují zásahovou jednotku obce číslo pět, což jim určuje činnost typu pomoci obcím, úklidových prací a podpory profesionálních hasičů při zásahu.

      Členská základna SDH v současnosti čítá 111 členů, 45 z nich tvoří děti a dorost do osmnácti let a dělí se na šest družstev včetně přípravky, tedy dětí do šesti let.

      Pískovské sdružení se podle slov „velitelky“ Homolkové zaměřuje především na děti a mládež. Dokonce plánují stát se patrony Vítání občáků. „Snad se brzy přihlásíme do akce Vesnice roku, myslím, že si Zlatou stuhu za práci s mládeží zasloužíme,“ má vizi Homolková.

     A jaký mají celoroční program kromě intenzivní přípravy na olympiádu? V prosinci sdružení baví sebe i ostatní veřejnou Mikulášskou, Vánoční besídkou a silvestrovskou párty pro starší. Po novém roce pořádají zimní dětský karneval, zájezd na hory a už následují víkendové reprezentační tréninky. „Trénovat jezdíme například na stadion do Čelákovic, do nymburského sportovního centra nebo jsme u nás na tartanu,“ říká ze zkušenosti závodnice Tereza.

      Zmiňovaným tartanem se rozumí tartanová dráha pořízená z dotací EU na místním cvičišti s novým dětským hřištěm. Dalším vylepšením projde horní patro hasičské zbrojnice, které čeká na podzim rekonstrukce.

      V dubnu zahajuje soutěže Jablonecká hala (běhy na sto metrů s překážkami) pro dospělé, pro mládež Klučovská ulice na Kolínsku (běh ulicí) jako memorial hasiče Radka Slámy. Okresní ligy se od května do září účastní děti i hasiči.