Lidé svatého Floriána - KŘEČKOV (Nymburský deník 29.7.2009)

31.10.2009 20:18

 

Křečkovští hasiči  vozí na soutěže hračky

 FOTO: Křečkovští  hasiči  vozí na soutěže hračkyMladí  hasiči  soutěžili o putovní pohár sv. Floriánka

   Představujeme další sbor dobrovolných hasičů na Nymbursku. Tentokrát los padl na SDH Křečkov.

    Sbor dobrovolných hasičů v Křečkově vznikl v roce 1882. Zásahová jednotka patří do kategorie JPO5. Není tedy o častých zásazích na požárech, ale v současnosti především o dětech. Mladí křečkovští požárníci jsou na světě v roce 1982, kdy sbor slaví stoleté jubileum. Dětští hasiči jezdí po závodech už od tří do patnácti let.

 

   Křečkovský sbor čítá papírově 64 členů. Na výjezd je připraveno 8 až 10 členů. Jednotka JPO5 musí vyrazit do půl hodiny.

 

   Šest hasičů z Křečkova vyrazilo v roce 2002 za Prahu pomáhat odstraňovat škody po ničivé povodni. „Tři dny jsme byli v akci v obcích Klecany, Husinec a Klecánky. Je to v údolí a Vltava se tam vylila, domy byly po štíty ve vodě. Přijeli jsme tam v době, kdy voda částečně opadla. Všude tam bylo půl metru bahna. Nejvíc na nás emotivně zapůsobil baráček u Vltavy. Bydlel tam živnostník, který měl ve sklepě fungl novou truhlárnu, spoustu strojů. Velká voda všechno totálně zlikvidovala. Z těch strojů to bahno už nikdo nedostane. Z největšího bahna jsme vyplachovali třeba garáž,“ vzpomíná osmadvacetiletý starosta hasičů v Křečkově Tomáš Stuchlík.

 

   Následně pomáhali při povodních ve Vestci a Poděbradech – Kluku. „Tam jsme hlavně pytlovali a stavěli hráze proti vodě,“ upřesnil Stuchlík.
Hasiči byli odměněni pamětními listy na Hasičských slavnostech ve Velkém Zboží.

 

   Deset let pracuje u hasičů s mladými Petra Slezáková. Stěžejní soutěžní akcí je pro místní domácí Pohár svatého Floriánka. „Pohár má tradici přes dvacet let. Letos zůstal putovní pohár dokonce doma,“ pochlubila se Slezáková. Děti jsou podle Slezákové skvělé a bezproblémové. Odměnou za soutěže jsou pro děti různé výlety. Naposledy jsme navštívili Karlštejn, kde jsme pro ně připravili i noční hru,“ uvedla Slezáková.

 

   Mladí soutěží od dubna do června skoro každý víkend. „To ale znamená, že před samotnou soutěží trénujeme třeba i třikrát v týdnu,“ ví vedoucí. Tak se letos zúčastnili soutěží například ve Velkém Zboží, Všechlapech, Poděbradech či v Nymburce.

 

   Děti jsou rozděleny věkově do tří kategorií: přípravka, mladší a starší děti.

 

   Do přípravky berou v Křečkově, když děti přestanou nosit plínky. Budoucí hasiči jsou i z Kout, Úmyslovic nebo Budiměřic. „Oni si to řeknou ve škole, v našem případě spíš ve školce. Na závody jezdíme s kupou hraček a míčů, “ směje se vedoucí a pokladní v jedné osobě.

 

   Pro diváky nejvděčnější soutěžní disciplínou je takzvaný Útok. „Ten spočívá v tom, že hasič přiběhne k základně, kde jsou hadice, oni je musí pospojovat, roztáhnout vedení a ve finále stříkají na terč nebo plechovky,“ popsal Stuchlík.

 

   V roce 2002 slavil sbor 120 let od svého založení. „Šel průvod vesnicí a při té příležitosti byly vydány pamětní plakety. I plakety s označením 20 let mladých hasičů byly k dispozici.“

 

   Největšího požáru poblíž Křečkova se dnešní hasiči nezúčastnili. Šlo o požár stohu na cestě z Křečkova do Velkého Zboží. „Tenkrát si tam hrály nějaké děti se sirkama a chytlo to. Na místě jsme byli mezi prvními, je to tak 14 let zpátky. Místní sbor hasil a přes noc někteří hlídali, aby to znovu nechytlo,“ popsal starosta hasičů.

 

   Letos dostali místní hasiči od kraje pět zásahových kompletů. „Je to velmi kvalitní oblečení. Skládá se z kalhot, bundy a zásahových bot. Jeden komplet vyšel na 45 tisíc korun,“ vyjmenoval Stuchlík.

 

   Jednou do měsíce se vcelku mladá osádka křečkovských hasičů schází a řeší své věci.

 

   Hasičský ples v hospodě U Sluků je jejich další aktivitou. „Drží se tradice, že se týden předtím chodí dům od domu. Rozdáváme pozvánky a lidi to berou,“ řekla Slezáková. V pátek bývá ples a v sobotu maškarní bál pro děti. Pořádají také čarodějnice.

 

  K požárům křečkovští nevyjíždí, spíše jsou nasazováni k neštěstím, jako jsou zmíněné povodně. „Pokud by byl extra velký požár poblíž nás, budeme tam povoláni na doplňování vody do cisterny a podobně. My nemáme vlastní cisternu, jsme závislí na zdroji vody.“

 

   Hasiči letos dostali od svého zřizovatele, tedy obce, dodávku. „Podali jsme žádost o nové auto, do té doby jsme měli starou avii, která už technicky nestačila. Starostka nám vychází maximálně vstříc,“ shodují se Slezáková se Stuchlíkem.

 

www.mhkreckov.wbs.cz