Pískolhotské hasičky vybojovaly medaile na olympiádě

08.08.2019 22:36

Na XXII. Mezinárodní soutěži hasičské mládeže v klasických disciplínách CTIF ve švýcarském Martigny reprezentovali Českou republiku mimo chlapců z SDH Bludov a dívek z SDH Raškovice i chlapci a dívky z SDH Písková Lhota.

Ve čtvrtek 18. 7. 2019 proběhl hlavní závod, v němž startovalo 52 družstev z 23 států, z toho 17 dívčích.

České týmy vstupovaly na stadion, kde byla skvělá atmosféra vytvořená také desítkami českých fanoušků. Nejprve na dráhu nastoupily obhájkyně zlata z poslední olympiády, děvčata z Pískové Lhoty (Středočeský kraj). Požární útok zvládly bez chybičky v čase 48,47 s, který je zařadil na průběžné druhé místo. Pokračovaly štafetou CTIF rozdělenou do devíti úseků. Na časomíře svítil čas 67,54 s, který byl jedním z nejlepších výkonů děvčat v sezóně a znamenal potvrzení stříbrné medaile. Na celkové zlato hasičkám z Pískovky chybělo pouhých 13 setin sekundy! Mají tedy stříbro v kategorii děvčat!

Dalším českým týmem na startu byli chlapci z Bludova (Olomoucký kraj), kteří předvedli perfektní útok (45,26 s) a štafetu v super čase 62,45 s. Tady však drobná chybička zmařila naději na umístění na stupních nejvyšších a berou 9. místo.

Jako třetí z našich běžela děvčata z Raškovic (Moravskoslezský kraj), která předvedla své nejlepší výkony, které však stačili pouze na 6.místo. 

V závěru soutěže přišli na řadu chlapci z Pískové Lhoty. V obou disciplínách měli perfektní časy, ale chybičky je stály bednu. Neodvezou si medaile, ale mohou být hrdí na štafetu z říše snů, jejich nejrychlejší čas soutěže má hodnotu 61,77 s!

Mezinárodní technický výbor pro prevenci a hašení požárů (CTIF) byl založen v Paříži v roce 1900 za účelem podpory spolupráce mezi hasiči v oblasti požární ochrany a záchranářství po celém světě. Vedle odborné spolupráce, pořádá CTIF každé dva roky Olympiádu hasičské mládeže, která má svou sportovní i volnočasovou část.

Z té sportovní si Česká republika zásluhou dívek z Píkové Lhoty odváží stříbrné medaile a z té volnočasové si celý tým vysloužil vítězství za nejlépe provedené Vystoupení národů, tj. kulturní program, který má za cíl představit svou zemi veřejnosti. V Martigny probíhal na náměstí a Češi sklidili zasloužené ovace. Choreografie národních pozdravů ve všech řečech zúčastněných států v kombinaci s maketou švýcarské čokolády, rytmické vystoupení děvčat coby Včelky Máji a především dynamický tanec schark v podání chlapců si zcela získali švýcarské publikum.

Od roku 2009 neodjela česká mládežnická výprava z olympijského klání v klasických disciplínách CTIF bez medaile. Z toho Písková Lhota se o úspěch českých barev za posledních šest olympiád zasloužila cenným kovem celkem 4x. Je to bezesporu důkaz výborné práce s dětmi a mládeží v tomto sboru dobrovolných hasičů.

Blanka Buryanová, starostka OSH Nymburk