Lidé svatého Floriána - VELKÉ ZBOŽÍ (Nymburský deník 22.7.2009)

31.10.2009 20:15

 

Zbožští hasiči ctí tradice,  ale jdou s dobou

 Zbožští  hasiči  ctí tradice, ale jdou s dobou Hasiči  z  Velkého   Zboží  slavili 101 let

 Velké Zboží - Letos při červnových Hasičských slavnostech oslavili zbožští dobrovolní hasiči vstup do druhé stovky let existence sdružení. Založení SDH Velké Zboží 14. ledna 1908 v pohostinství u Poláků pamatuje také místní hasičská zbrojnice, kterou v příštích letech nahradí větší a moderní.

   V roce 1956 se ke sdružení přidali mladí požárníci, mezi nimiž jsme na snímku našli i člena výboru SDH Velké Zboží a starostu OSH Nymburk Vladimíra Jeníka. Dnes se hasiči ve Zboží rozrostli na sto čtyři členy, k nimž patří třiadvacet mladých hasičů do patnácti let.

 
 

  „Sporty začínají prvním nasátím poslední týden v dubnu ve Všechlapech a končí posledním sáním v září v Pňově,“ ohraničil soutěžní sezónu starosta SDH Velké Zboží Jaroslav Koula. Hasičských soutěží se každoročně účastní mladší a starší děti, dorost – chlapci, muži a ženy a od loňského roku také přípravka, tedy děti od čtyř do šesti let. Těm už se povedlo vyhrát pohár Sv. Floriánka.

 

   Mladí hasiči se zapojují do celoroční hry Plamen, která na jaře začíná štafetou, pokračuje soutěžemi v požárním útoku a CTIF útoku bez vody a na podzim končí brnným závodem. Spolu s pětatřiceti okresními kolektivy soutěží v Hasičské lize a okresních soutěžích, kde loni dorost umístil druhý, hned za Pískovou Lhotou.

 

   V hasičské klubovně plné diplomů a trofejí se zástupci zbožských hasičů ukázali také jako tradicionalisté: „Naše družba se Štítinou má hluboké kořeny. Po druhé světové válce se během bitvy o Ostravu fronta přehnala přes obec Štítina a ta byla zničena. Dobrovolní hasiči z Poděbrad tam pomáhali a nakonec si k sobě domů vzali postižené rodiny, než se obec znovu vystavěla,“ vyprávěl Jeník. Takzvanou družbou zachovávají vazbu dodnes.

 

   To ale není jediná tradice. Během vedení starosty Kouly se členy sdružení stali i někteří starostové města. Po současném starostovi Jozefu Ďurčanském dokonce pojmenovali záchranářský šestimístný motorový člun: „Díky starostovi jsme člun získali, takže nese jméno Jožan,“ zasmál se s vděkem Jeník.

 

   Narozdíl od většiny obcí v okrese patří zásahová jednotka Velkého Zboží do kategorie JPO3, což je řadí mezi poloprofesionály. V praxi to znamená výjezd do deseti minut, průzkum místa a záchranu lidí a zvířat, poté doplňování vody profesionálům, řízení dopravy apod. „Raritou je, že jsme výjezdová jednotka bez cisterny. Ta se nám ale do stávající hasičárny nevejde,“ posteskli si oba s vědomím, že se to brzy změní.

 

   Jednotka má k dispozici dopravní vůz avie, přenostné čerpadlo, plovoucí čerpadlo Maxim, tranzit, vlastnoručně vyrobený přívěs a obytný přívěs.
   Hasiči ze Zboží by podle starosty Kouly s nadsázkou mohli být povodňoví profesionálové. V roce 2002 získali první zkušenost s povodní v Husinci na Vltavě. „Když vidíte nábytek v korunách stromů, vyklízíte podmáčený dům pro tři rodiny, který byl před kolaudací, pochopíte sílu povodně,“ vzpomínal Jeník.

 

   Následovaly zásahy u povodní v roce 2004 v Křinci a Libici. V roce 2006 čekali ve Vestci na vlnu, stavěli hráze z pytlů, aby udrželi příliv vody do opadnutí. Odtud je zavolali do Poděbrad, kde hned nastoupili do Polace, kde s povodní bojovali deset dní. „Tady jsme plně využili člun k zásobování lidí uvězněných v domech léky a vodou, převáželi jsme děti do školy, dospělé do práce, lékaře do obce,“ popsal zážitek Koula. Když voda opadla, odklízeli ryby ze silnice, proud prý odnesl utopené srnky.

 

   Za účast na záchranných pracích a likvidaci povodní v roce 2006 získali poděkování od tehdejšího ministra Bublana.

 

   Dobrovolní hasiči ze Zboží jsou aktivní i oblasti kultury a zábavy. V roce 1996 získali muži světový rekord vypitím sta piv za 9.52 minut v Pivní štafetě. Tím se zapsali do Guinessovy knihy rekordů.

 

   Koncem ledna pořádají Hasičský bál, Čarodějnice na hřišti. Druhá sobota v červnu patří Hasičským slavnostem, na hřišti se koná také Hasičská pouť, letos 15. srpna a koncem srpna Rozloučení s létem.

    Na hřiště s pódiem, které si hasiči před deseti lety vlastnoručně postavili, se odehrává většina akcí s živou hudbou. Poslední listopadovou sobotu hasiči uzavírají rok hodnotícím srazem a děti vánoční besídkou v klubovně.

 

více včetně galerie po kliknutí na odkaz

 

sdhvelkezbozi.webgarden.cz