Lidé svatého Floriána - JÍKEV (Nymburský deník 1.7.2009)

04.11.2009 13:46

 

Nejstarší hasič z Jíkve zachraňoval pomník za druhé světové války

Jíkev - Už od roku 1884 funguje v Jíkvi Sbor dobrovolných hasičů. Tehdy jej zakládal místní řídící učitel Karel Linka. Od roku 1845 totiž vyhořelo v Jíkvi celkem 39 domů. Sbor měl 20 členů. 

     Přestože je to relativně malá venička s více než 300 obyvateli, seznam na soupisce SDH dnes je neuvěřitelný! V letošním roce čítá 70 členů. Podle starosty místních dobrovolníků Martina Wiehla to ale nebylo vždycky tak růžové. „Například ještě v roce 2005 jsme měli pouhých osmnáct členů. Během posledních čtyř let se do sboru zapojilo hodně žen, které začaly jezdit na hasičské závody. Samozřejmě, že sebou začaly brát své děti a později nezůstali pozadu ani tátové,“ vysvětlil starosta hasičů z Jíkve.

    Jíkevská zásahová jednotka čítající devět členů je zařazena do kategorie JPO – V/II. „Naše práce u požárů je hlavně zajištění dostatečného množství vody nebo dohašování a úklid,“ vysvětlil Martin Wiehl. Jednotka moc výjezdů nemá, ale její členové jsou stále připraveni vyjet. Naposledy vyjížděli 28. července 2001 k požáru seníku. Asi největší akcí v novodobé historii byla pro jíkevské hasiče povodeň v roce 1981. Tehdy se prý voda přihnala po velkém dešti z Patřína a zalila vesnici. „Hasiči tenkrát pomáhali postiženým. Čerpali vodu ze studní, které byly kontaminované, a pomáhali uklízet,“ říká starosta hasičů.

    Nejstarším členem sboru je dnes už pětaosmdesátiletý Otakar Henyš, jehož dědeček byl jeden ze zakládajících členů. U hasičů je neuvěřitelných 67 let.
Největší aktivity ale mají hasiči z Jíkve v současnosti v požárním sportu. Věnují se hodně dětem a to se i projevuje na výsledkách. Naposledy se mladší děti umístily vloni ve hře Plamen na 2. místě z celého nymburského okresu. A nejen to. Pro ty nejmenší připravují hasiči každoročně běh parkem, dětský den nebo ukončení prázdnin. Jednou z nejhezčích akcí bývá setkání s Andělem kolem Vánoc.

 

 

KOZLŮV HASIČSKÝ POČIN:

Josef Henyš zachránil spolu s dalšími třemi hasiči pomník

 

Jíkev - Otakar Henyš, 85 let, nejstarší člen SDH  Jíkev, u sboru je neuvěřitelných 67 let.

 

Otakar Henyš je nejstarším členem Sboru dobrovolných hasičů v Jíkvi. Je mu 85 let a hasičem se stal před 67 lety.

    Otakar Henyš je nejstarším členem Sboru dobrovolných hasičů v Jíkvi. Je mu 85 let a hasičem se stal před 67 lety.

Autor: Martin Wiehl

     Byla druhá světová válka a Němci napadli Polsko. V Jíkvi stál pomník, na kterém český lev dáví orlici. To se Němcům samozřejmě nelíbilo, takže chtěli pomník okamžitě zlikvidovat. V té době bylo Otakaru Henyšovi 16 let a spolu s tehdejšími hasiči Pavlem Bartošem starším, Jaroslavem Hájkem a Janem Fiškou se v noci vydali pomník zachránit.

    Vymysleli to tak, že oplácali křídla orlice přes noc jílem, pak celé své dílo obetonovali. Němcům se betonový sokl zamlouval. Po válce pak stačilo jen beton rozbít a jíl z orlice opadal.

    Pomník stojí dodnes v jíkevském parku a každý si při pohledu na něj vzpomene na tehdejší hrdinství čtveřice hasičů.

 

 https://sdhjikev.webnode.cz