Lidé svatého Floriána - KOSTOMLÁTKY (Nymburský deník 20.8.2009)

31.10.2009 20:23

 

Hasiči z Kostomlátek letos slaví 80 let od založení

  Hasiči  z  Kostomlátek  letos slaví 80 let od založení

Rovných 80 let letos uplynulo od doby, kdy byl založen sbor dobrovolných hasičů Kostomlátky. A tradice se v obci, která má necelých tři sta obyvatel, zachovala do dnešních dnů.

 

     Sbor má v současné době 48 členů. Nejmladším je tříletý Matěj Král a nejstarším osmdesátiletý Bohumil Vlasák, který je hasičem 50 let. Čtyřiadvacet hasičů je ve věku 3 – 18 let, sedm členů má 18 – 30 let a 17 členů je starších třiceti let. Sbor má mezi sebou i čtyři ženy. V čele sboru stojí Bohuslav Homolka starší, velitelem a zároveň vedoucím kolektivu Mladých hasičů je Martin Král.

 

 

Hasiči pomáhali při povodních v roce 2002

 

    Při požárech nebo nehodách hasiči z Kostomlátek často nezasahují. Kostomlátky se totiž nachází jen kousek od Nymburka, který má jednotku profesionálních hasičů. „Já zásah nepamatuji, ale starší nejspíš ano. Jednou u nás hořel stoh. Nebo dům, tak to jsme tam byli první,“ řekl Král. Při živelných neštěstích však dobrovolní hasiči z Kostomlátek nezaháleli. „V roce 2002 jsme vyjížděli do Kozárovic a Zálezlic na Mělnicku. Tam jsme týden pomáhali,“ dodal Král.

 

    Dobrovolní hasiči z Kostomlátek disponují výjezdovou jednotkou, která je zařazená do kategorie JPO 5. „S těmito hasiči se vlastně nepočítá k nějakému velkému zásahu, ale spíš kdyby se něco dělo, tak k doplňování vody nebo hlídání požářiště,“ vysvětlil velitel.

 

     Hasiči mají k dispozici dopravní avii DA 15, přípojný vlek se stříkačkou PPS 12 a plovoucí čerpadlo Niagara. „Nejnovější je plovoucí čerpadlo, to je asi čtyři roky staré. Avie byla koupená zhruba před jedenácti lety,“ řekl velitel Martin Král.

 

 

V hasičských soutěží sklízí Kostomlátky úspěchy

 

     Pravidelně se Kostomlátky účastní hasičských soutěží. Mladí hasiči se účastní hry Plamen a úspěchy má i družstvo dorostenců, které funguje od roku 1998. „Tedy společně s Pískovou Lhotou, abychom dali dohromady družstvo,“ doplnil Král.

 

     Úplně první závod toto družstvo absolvovalo na podzim roku 1998 při závodu požárnické všestrannosti a úspěšně. V prvním roce také družstvo dorostenců vyhrálo republikové kolo ve Vlašimi a získali titul mistra.

 

      Přední místa obsazovali dorostenci z Kostomlátek až do roku 2003. Pak měli dorostenci několik let pauzu, než dorostli noví členové. A ti ukázali, že své předchůdce nezklamou, když v loňském roce skončili v republikovém kole soutěže dorostenců na třetím místě. A stějně si vedli i letos v Třebíči.
V kategorii dospělí se letos hasiči úspěšně zúčastnili Polabské ligy.

  

Kultura v obci

 

     Dobrovolní hasiči se zapojují i do pořádání kultruních akcí v obci. Tradicí je například dětský den. „Ten pořádáme společně s rybáři a ve spolupráci s obecním úřadem. Je na nás i pořádání posvícenské zábavy a v zimě hasičského bálu,“ dodal Král.