Lidé svatého Floriána - LIBICE NAD CIDLINOU (Nymburský deník 5.8.2009)

31.10.2009 20:20

 

Dobrovolní hasiči v Libici

 

vstali z popela

 KOZLŮV HASIČSKÝ POČIN: Zachránili stoletý kaštanFOTO: Dobrovolní  hasiči  v  Libici  vstali z popelaLibičtí  hasiči  zaměřili svůj zájem na mládež

    Před dvěma lety se členové Sboru dobrovolných hasičů v Libici nad Cidlinou po mnoha letech opět pustili do práce. Zaměřili se na požární sport a hasičskou mládež.

 

   Sbor dobrovolných hasičů v Libici nad Cidlinou má zajímavou historii. Byl založen 4. května 1884. Mezi prvními sedmi zakládajícími členy hasičského sboru byl například ředitel pivovaru nebo katolický kněz. První kronika vznikla ve třicátých letech minulého století. Do začátku osmdesátých let měl sbor tradici a fungoval tak, jak měl. Pak ale přišla dlouhá doba stagnace, ze které se Libičtí dostali až v květnu před dvěma lety. To se do organizace činnosti místních dobrovolných hasičů pustila parta mladých nadšenců, kteří už se nemohli dívat na to, jak se stále nic neděje. Nyní však jejich vývoj letí kupředu.

 

   V současné době čítá Sbor dobrovolných hasičů v Libici nad Cidlinou 40 mužů, 10 žen, 21 mladých hasičů a 25 takzvaně podporujících členů, kteří mají o dění ve sboru zájem. „Jsou to starší členové, kteří se snaží pomoci různým způsobem, někdy i finančně,“ říká náměstek starosty hasičů Martin Král.

 

   Za poslední dva roky se událo mezi libickými hasiči mnoho věcí. Od Hasičského záchranného sboru v Nymburce dostali převodem Tatru 815, kterou za pomoci obce a krajského úřadu částečně zrekonstruovali. Jejich zásahová jednotka patří do JPO3, takže k požárům vyjíždějí spolu s profesionálními hasiči. Jednotka má 18 proškolených členů, kteří mají vše potřebné k tomu, aby mohli kdykoliv zasáhnout. Je vybavena v profesionální kvalitě třívrstvými obleky.

 

   „Když přijedeme k ohni, nikdo nepozná rozdíl mezi profesionálními hasiči a námi,“ říká jedna z duší sboru Martin Král. V letošním roce se podíleli na likvidaci požáru rodinného domu v Choťánkách a garáže rodinného domu ve Velkém Oseku a zúčastnili se likvidace škod po nedávné vichřici, která se přehnala nad celým regionem. Kromě svých povinností pořádají každoročně dětský karneval, posvícenské zábavy, spolupořádají celookresní ples hasičů, jezdí na dětské dny s ukázkami hasičské techniky a vykonávají na mnoha akcích hasičský dozor. Mají i jednu zajímavou tradici. Navštěvují se a vyměňují si zkušenosti s dobrovolnými hasiči z Libice nad Doubravou.

 

   To, že se sbor v Libici za poslední dva roky zvedl, je podle Krále i v tom, že se změnilo po posledních volbách vedení obce. „To minulé nemělo moc chutí nás podporovat. Teď je to naprosto jinak. Zájem nynějšího vedení se odráží na všech frontách, včetně našeho ročního rozpočtu.“

 

   Největší chloubou sboru jsou děti. V loňském roce bylo založeno družstvo starších mladých hasičů ve věku od 11 do 15 let. Během roku dokazaly děti pod vedením Pavla Lednického a Martina Krále mladšího téměř nemožné. Vždyť také trénují každou neděli a před soutěží dokonce dvakrát v týdnu. V zimě se scházejí a procvičují uzle, topografii, zdravovědu, střelbu ze vzduchovky a další dovednosti, aby uspěly v Závodu branné bezpečnosti. V letošním roce získaly první místo na soutěžích ve Vestci, v Odřepsích, Křečkově a Pátku. A míří prý daleko výš. Na hasičských závodech už je všichni znají jako „Libická žihadla“. „Dělají nám ohromnou radost, protože se dokázaly dostat mezi špičku,“ říká hrdě Král s tím, že děti v kolektivu cítí sounáležitost, baví je voda, stříkačka, hasičský sport je všestranný a akční. „Není to jen o hasičině, ale i o ochraně přírody, historii a o lidských vztazích. Je krásné vidět, jak se na soutěžích objevuje stále více účastníků,“ dodává Martin Král.

 

   A protože Libičtí nechtějí, aby tento trend za pár let skončil, založili v letošním roce i družstvo mladších mladých hasičů ve věku od 6 do 11 let a přípravku, kde jsou ti nejmenší do šesti let.

 

   Aktivitou však začaly hýřit i ženy hasičky. Daly se dohromady letos na jaře a i ony se podle Krále řadí mezi okresní špičku. „My chlapi máme požární sport spíše jako relax, protože naše zaměření je na zásahovou jednotku a ta je pro nás prvotní. V každém případě to ale všichni děláme srdcem. Mnohdy naše manželky lamentují, že se máme do zbrojnice odstěhovat. Ale vědí, jak to je,“ tvrdí Martin Král.

 libickazihadla.rajce.idnes.cz/       https://sdh-libice.php5.cz/

 

 

KOZLŮV HASIČSKÝ POČIN:   Zachránili stoletý kaštan

    Libickým hasičům se podařilo najít cestu, jak zastavit usychání stoletého památného stromu na návsi.

    Krásné gesto udělali libičtí dobrovolní hasiči. V nedávné době je upozornil jeden starší obyvatel obce na to, že starý památný kaštan, který roste na návsi už přes sto let, začíná chřadnout. Před časem jej totiž oblili asfaltem a k jeho kořenům se nedostává dostatek vláhy. Hasiči ihned začali jednat.

 

   „Nezbývalo, než vzít tatru s vodou a prolít strom pořádně od koruny. Tak to děláme každých čtrnáct dní a už je to na něm vidět. Začal se vzpamatovávat a už zase normálně roste,“ říká spokojeně náměstek starosty libických dobrovolných hasičů Martin Král.