Lidé svatého Floriána - LYSÁ NAD LABEM (Nymburský deník 24.6.2009)

04.11.2009 13:51

 

 Čtyři členové mají ocenění za záchranu života

 

Kozlův hasičský počin: Jiří Zima za svůj čin dostal medailiFOTOGALERIE:  Hasiči  v  Lysé  předvedli současnou i historickou te...

           Lysá nad Labem /FOTOGALERIE/ -   Hned čtyři členové Sboru dobrovolných hasičů v Lysé nad Labem jsou držiteli ocenění za záchranu lidského života. Starosta SDH Petr Šácha, Jiří Zima, Luděk Urban a Zdeněk Čáslavský. Dalším oceněným, je Roman Zima. Za práci ve sboru získal ocenění Dobrák roku, které mu bylo předáno v nymburském kostele sv. Jiljí.

 

       Sbor dobrovolných hasičů Lysá nad Labem má dnes členskou základnu 123 členů, z toho je 23 dětí. 26 členů je jmenováno městem do výjezdových jednotek. Tato parta je schopna vyjet během pěti minut po ohlášení k ohni, patří do těch jednotek, které byly zařazeny do kategorie JPO II a JPO III, která vyjíždí do deseti minut. Jsou to jednotky s takzvanou územní působností. Zasahují nejen v dosahu území Lysé nad Labem, ale v případě potřeby zásahu jednotek u složitějších případů vyjíždějí i mimo své území. Mezi lidmi se jim říká lidově poloprofíci.

V první výjezdové jednotce je třináct členů a ve druhé osmnáct členů na pozicích velitel družstva, hasič – strojník a hasič. V současné době je hasičská zbrojnice v Lysé nad Labem bez stálé služby. Požární poplach jednotce je vyhlašován, tak jako téměř v celé republice, dálkově takzvaným systémem Kango+, to je SMS zprávou a sirénou a osobními kapesními svolávači, tzv. pagery.

V poslední době zasahovala jednotka SDH v Lysé nad Labem u větších požárů například v mladoboleslavské Akumě. „Bylo to velmi náročné časově i fyzicky. Šlo o oheň s přítomností kyseliny,“ uvedl jeden z členů sboru Jiří Zima. Jednotka zasahovala také při požáru střechy panelového domu v Čelákovicích, likvidovala požár v bývalém podniku LIAZ Mnichovo Hradiště, požár ubytovny Mochov a zúčastnila se následků povodní v obcích Klecany, Klecánky a v Řeži u Prahy. Lysáci vyjíždějí až stodesetkrát ročně.

Lyští dobrovolní hasiči jsou podle Jiřího Zimy unikátním sborem na území celé České republiky. „Máme perfektní velkou partu schopných lidí, kteří jsou všichni vyškolení a vycvičení. Věnují hasičině veškerý svůj volný čas. Významné je pro nás i to, že dlouhá léta máme velkou podporu od města, které do dobrovolných hasičů investuje ročně 2,5 milionu korun,“ říká Jiří Zima s tím, že pod Město Lysá nad Labem ještě patří SDH Byšičky a SDH Dvorce. Částka 2,5 milionu korun je i na činnost těchto sborů. S technikou jsou prý spokojeni, mají totiž dostatečný vozový park včetně nedávno pořízené Tatry 815, která je vybavena potřebným zásahovým vybavením jako například elektrocentrálou s osvětlovacím stožárem, elektrickým a motorovým přenosným čerpadlem na vodu, ručními motorovými pilami a ruční rozbrušovací motorovou pilou, hydraulickým vyprošťovacím nářadím, prostředky k lékařské pomoci, křísícím přístrojem, vakuovými dlahami, pneumatickými zdvihacími vaky a dalšími technickými prostředky.

Horší je to ale s budovou, ve které sbor sídlí. Budova je zastaralá, zatéká do ní, není zateplená. Hlavním nedostatkem jsou, mimo jiné, i malá výjezdová vrata. Ta byla projektována a postavena na úplně jiné rozměry vozidel než na ty, které tam stojí dnes. Profil vrat je dnes těsně na zrcátka. „Přáli bychom si dotáhnout do konce přístavbu staré nebo stavbu nové zbrojnice. Počítáme s možností využití dotací, případně se spoluúčastí města,“ uvedl Zima s tím, že už nyní je v plenkách projekt výstavby jakéhosi domu záchranných složek, kde by sídlili hasiči spolu s městskou policií a záchrankou. Vše je ale zatím otázkou budoucnosti.

 

Něco málo z historie

      V roce 1752 zavedl hrabě Antonín Špork „oheň hasící řád“, podle něhož různí provinilci proti obecnému řádu museli za pokutu kupovati „kožené konve na hašení“, v nichž se podávala k požáru voda ze studny. V roce 1796 nařídilo královské zemské gubernium, že musí být každé větší město v Čechách a na Moravě vybaveno užitečným ohňovým vozem s vodním sudem.

      V roce 1878 vydalo obecní zastupitelstvo Lysé nad Labem Prohlášení k občanstvu za účelem zřízení hasičského sboru. Ten měl zpočátku 33, později 70 členů. V roce 1912 získali hasiči z Lysé nad Labem první motorovou stříkačku. Nejhorlivěji jezdil k ohni povozník Josef Pospíšil, který sám uhořel 7. března 1913.