Lidé svatého Floriána - SADSKÁ (Nymburský deník 30.9.2009)

04.11.2009 14:31

Dobrovolní hasiči ze Sadské jsou fajn parta

Sadská /LIDÉ SVATÉHO FLORIÁNA/ - Hasičská parta ze Sadské nezasahuje jen u požárů, ale umí se i náramně bavit. Příští rok oslaví SDH Sadská 120 let od svého založení. Nyní má sbor 90 členů, z toho je 25 dětí do osmnácti let.

 

Hasičská jednotka je už přes třicet let zařazena do JPO3 a má 21 členů ve složení velitel jednotky Jiří Svoboda, 3 velitelé družstev, 8 strojníků a devět hasičů. Musí vyjet do deseti minut od nahlášení požáru. „Mnohdy se nám podaří vyjet i dříve. Naposledy jsme zasahovali před dvěma týdny u požáru kůlny u rodinného domu tady v Sadské,“ říká velitel družstva. U největšího požáru posledních měsíců v Ostré Sadští samozřejmě také nechyběli.

K dispozici mají stříkačku CAS K25, Avii DA 30 a osobní pohotovostní vůz.

Z osmnácti dětí, které jsou členy SDH, je většina těch nejmenších. „Ti starší už nám odrostly, takže teď trénujeme na soutěže většinou s pěti až šestiletými,“ říká Josef Doležal, který se spolu s Tomášem Slabým, Zuzanou Roudnickou a Markem Pavlem věnuje malému hasičskému potěru jedenkrát týdně. Ve svých řadách mají dokonce čtyřletou Lindu Svobodovou, která je nejmladším plnohodnotným členem SDH Sadská. Naopak nejstarším členem sboru je jedenaosmdesátiletý Jiří Plochý, který nyní žije ve Slovči.

Dospělí se každoročně účastní Polabské ligy v požárním sportu. Tento víkend se u sadského jezera koná zahajovací závod nového ročníku hry mladých hasičů Plamen 2009/2010 v požárnické všetsrannosti.

Sadští hasiči se ale nevěnují jen požárnímu sportu, ale dokáží se i výborně bavit. Pořádají společně s kulturním střediskem, ochotnickým divadlem a Rodinným centrem například Dětský den nebo čarodějnice. Každý rok tráví s dětmi

„Pořádáme také ukázky hasičské techniky v mateřské škole, ale zajišťujeme i občerstvení na různých akcích. K těmto účelům jsme zakoupili potřebné zařízení. Výtěžek jde na aktivity těch nejmenších,“ říká Josef Doležal.

Hasičina podle všech není jen povinnost zasáhnout, když je někde potřeba, a to nejen u požáru, ale i například při likvidaci škod po přírodních katastrofách, jako jsou povodně nebo vichřice, ale je to styl života. Sadští jsou parta, která se nenechá na holičkách a to je na nich vidět.

Město Sadská je zřizovatelem SDH. Má smlouvu na požární ochranu například i se sousedními Třebestovicemi nebo Sokolčí. „Dostáváme každoročně určitou část z městského rozpočtu, naposledy nám město zaplatilo výměnu nádrže na hasičském autě, která stála sto padesát tisíc korun. Každoročně nám radnice přispívá na vybavení a provoz hasičárny. Spolupráce je velmi dobrá,“ pochvalují si jednohlasně sadští hasiči. Na oplátku zase oni pomohou, kde je potřeba. Naposledy pomáhali při kácení nebezpečné vrby u Junáků, která ohrožovala bezpečnost nejen dětí, ale i dospělých.