Lidé svatého Floriána - VELENKA (Nymburský deník 2.9.2009)

31.10.2009 20:30

 

Hasič je ve Velence prý snad v každé rodině

 FOTO:  Hasič  je ve  Velence  prý snad v každé rodině

   Malá vesnička s necelými třemi sty obyvatel má ve svých řadách neuvěřitelných 65 členů dobrovolných hasičů. Z toho vyplývá, že snad v každé rodině je hasič.

   Sbor dobrovolných hasičů ve Velence byl založen v roce 1906. O rok později dostali Velenští novou stříkačku, kterou mají ve své zbrojnici dodnes. Tolik k historii SDH, ze které se v obci moc nedochovalo.

 

   Dnes čítají hasiči ve Velence, jak už bylo řečeno, šedesát pět členů. Nejstaršímu z nich, Františku Hamáčkovi, je 85 let. Sbor má zásahovou jednotku JPO 5, takže se zúčastňuje úklidů po požárech, dodává vodu a hlídá hořeniště.

 

   Před třemi lety oslavili velenští dobrovolní hasiči sto let od svého založení. Nejen mezi lidmi v obci se tehdy vybralo přes 61 tisíc korun na nový prapor. V rámci oslav byl vysvěcen knězem. Na jeho stuze jsou vyšita jména všech dobrodinců.

 

   Stejně jako ve většině menších obcí se hasiči věnují nejvíce hasičskému sportu. Mají družstvo dětí, mužů a v nejbližších dnech má být založeno i družstvo žen. Děti v letošním roce získaly první místo na závodech ve Mcelích. „Ženy jsme vlastně vyhecovali my všichni. Začaly trénovat a doufám, že to nezakřiknu, když řeknu, že 12. září v Semicích je čekají první závody. Je to našich sedm statečných,“ říká jeden ze členů SDH Jan Novák. Jelikož jde o sport, kterého se zúčastňují vlastně většinou celé rodiny, dostal se do povědomí všech Veleničáků. „Dá se říci, že když jedeme na závody, celá obec tím žije. Zvoní telefony, jak jsme dopadli a všichni nám drží palce,“ dodává Jan Novák.

 

   Spolupráce s obcí je pro velenské hasiče samozřejmostí. Už proto, že starostka obce je jednou z nich. „Pořádáme brigády, sběr starého železa, aby se senioři nemuseli dřít se starými věcmi, pomáháme při pořádání Masopustu nebo dětského dne,“ vypočítal aktivity hasičů Jan Novák s tím, že je samozřejmostí požární dozor na všech akcích obce i v jiných lokalitách, například při Mordové rokli v Milovicích.

 

https://www.velenka.eu/index.php?p=16