Lidé svatého Floriána - VESTEC (Nymburský deník 29.6.2009)

04.11.2009 13:49

 

Hasiči ve Vestci

oslavili vloni sto dvacet let

 

 

 

FOTO:  Hasiči  ve  Vestci  oslavili vloni sto dvacet let

                    Je konec března roku 2006 a řeka Mrlina ve Vestci nezadržitelně stoupá. Dokonce hrozí, že hráze mezi Křincem a Vestcem, které byly rok předtím postaveny, se protrhnou. Členové místního Sboru dobrovolných hasičů spolu s každým, kdo má v obci ruce a nohy, pytlují stovky vaků s pískem, aby utemovali každou skulinku. „Tehdy hrozilo, že budeme muset evakuovat celou obec. Naplnilo se celkem osm tisíc pytlů s pískem. Chodili jsme se domů na střídačku vyspat a převléknout,“ vzpomíná jeden z nejaktivnějších členů sboru Lubomír Barták. Za tuto činnost získal vestecký SDH poděkování od tehdejšího ministra vnitra Františka Bublana.

       Jsou to obyčejní lidé, kteří chodí do práce, jako každý jiný. Ale všechen svůj volný čas věnují hasičině a požárnímu sportu. Každý z nich je připraven, jak se ozve v telefonu esemeska, že bude výjezd k ohni. „Mnohdy jsme na místě dřív než profíci a musíme dělat stejnou práci,“ říkají jedním hlasem Vestečtí.

     Historie SDH ve Vestci sahá do roku 1864. Nyní má sbor 106 členů, nejmladšímu Danielu Musilovi jsou čtyři roky. Samozřejmě, že nejezdí na výjezdy, ale je to jeden z nejmenších aktivních hasičů sportovců. A mládí má v tomto ohledu ve Vestci velkou budoucnost. Už nyní závodí 32 nejmenších hasičských sportovců.

     Za posledních šestnáct ročníků Vesteckého poháru se domácí dobrovolní hasiči umístili čtyřikrát na prvním místě, sedmkrát byli druzí a třikrát třetí.
To je o tom příjemném, tedy o požárním sportu. Vestečtí se ale zařadili se svojí zásahovou jednotkou do tak zvané třetí třídy – JPO III. To znamená, že musí vyjet do deseti minut od nahlášení události. A to každý z nich je denně v práci. V loňském roce vyjížděli Vestečtí celkem jedenáctkrát k ohni, dvakrát poskytli technickou pomoc. Letos už mají za sebou například hořící komín.

                                                                      Zdroj : Olga Ševčíková - Nymburský deník

 https://www.sdh-vestec.estranky.cz
Fotogalerie Vestec presentace