Lidé svatého Floriána - VŠECHLAPY (Nymburský deník 14.10.2009)

04.11.2009 14:35

 Tradice Prvního nasátí ve Všechlapech potrvá

Všechlapy /LIDÉ SVATÉHO FLORIÁNA/ - Jedenasedmdesát lidí svatého Floriána ve Všechlapech bude příští rok pomáhat lidem nejen s hašením ohně už 110 let. SDH Všechlapy letos už po osmé otevřelo hasičskou sezónu tak zvaným Prvním nasátím, které se konalo v květnu. V tomto roce se jim také podařilo obnovit družstvo starších dětí. 

Bílé helmy a modrá trika s bílými nápisy na hasičské soutěže v současnosti oblékají dvě družstva mladších dětí, družstvo mužů a čerstvě i družstvo starších dětí. „V pubertě už pro děti požární sport asi přestává být atraktivní,“ zamyslel se starosta všechlapských hasičů Ivan Brett.

Jaký otec, takový syn

Mladý velitel zásahové jednotky a zároveň vedoucí mladých hasičů Jan Pivko ale evidentně děti pro sport a činnost sdružení umí „zapálit“. „Mezi soutěžemi jezdíme na víkendové výlety, do bazénu, bruslit nebo do ZOO,“ plánuje pro děti program Pivko. Přirozené vůdcovství a hasičského ducha nejspíš zdědil po otci, Jánu Pivkovi, který se významnou měrou zasloužil o vznik a vedení SDH Všechlapy. „Jako profesionální hasič dal jednotce řád a pomohl zajistit i vybavení,“ váží si Brett zakladatele, který je před dvěma roky opustil.

Mezi vodou a ohněm

Zásahová jednotka JPO–5 bez cisterny má při zásahu na starost zásobování a řízení dopravy. Jejich Tatra T–805 z roku 1954 se stříkačkou DS–16 o šest let mladší byla vystavena na Dni záchranářů v Poděbradech. Profesionálním hasičům pomáhali při povodních v Zálehlicích u Mělníka nebo v Krchelech v roce 2002. Ve stejném roce postihly povodně také Terezín, kam všechlapští hasiči odvezli humanitární sbírku z obce. V roce 2006 s vodou pomáhali na nymburském Tyrškáku.

„K požáru v Oskořínku nás budili v půl čtvrté ráno,“ vzpomíná Ivan Brett na požár truhlárny, kde zásobovali vodou z blízkého rybníka celé dopoledne. Když se loni v únoru připravovali na hasičský ples ve Všechlapech, vytrhl je požár skladníku na seno v Bobnicích. K práci dobrovolných hasičů patří také dohašování po Čarodějnicích. „Vždy druhý den objíždíme doutnající ohně a dohašujeme je, aby se znovu nerozhořely,“ shodují se oba hasiči s povzdechem, že si z ohniště občas lidé udělají černou skládku.

Loni kromě kontroly ohně hasiči ve Všechlapech Čarodějnický rej pořádali. V novodobé historii pro místní i hosty připravují už počtvrté hasičský ples, na který zvou 20. února 2010. Udržují dokonce tradici zvaní až do domu. To musí mladí obejít všechny domy v obci a nabídnout vstupenky.

18. září příštího roku vypuknou oslavy 110. výročí Sdružení dobrovolných hasičů Všechlapy. Zváni jsou všichni a navíc zástupci sedmi obcí Všechlapy v Čechách. Na programu je slavnostní průvod a pietní akt padlým za první světové války.

 

KOZLŮV HASIČSKÝ POČIN: Děti zasadily stromky

Všechlapy - Přímo ekologický počin si na své konto připsali mladí všechlapští hasiči, a to hned po svém znovuzaložení v roce 2001.

 

Část obce, které se říká V Olšinkách, málem ztratila podstatu svého názvu, když půda za rybníkem vyschla a s ní i stromy. Dvanáct dětí z čerstvě založených mladých hasičů si tehdy vyhrnulo rukávy a zasadilo v místě 250 mladých stromků.

Také díky následnému úsilí mladých hasičů, kteří stromky ještě následně chodili zalévat, došlo k obnově porostu olší, který v obci vydržel dodnes.

 
Mladí hasiči SDH Všechlapy