Lidé svatého Floriána - MILOVICE (Nymburský deník 23.9.2009)

04.11.2009 14:28

 

Dobrovolní hasiči chrání Milovice už 130 let

Milovice - Vloni SDH Milovice oslavilo sto třicet let od založení. Začalo to roku 1878 v hostinci U Vojtěchů.

Po deseti letech už měly Milovice dvacet hasičů, jejichž čestným členem se stal vysokorodý pán Leopold Bohumil hrabě Thun z Hohenstein, c. k. komoří. „V té době byla čest stát se hasičem a ne každé sdružení fungovalo nepřetržitě až dodnes,“ ví z pramenů pamětník Aleš Kubeš. Vážené hasiče tak podporovali sedláci i vojsko, které bylo s Milovicemi také kvůli letišti mnoho let spjato.

Mladí a starší po 130ti letech

Vloni SDH Milovice oslavilo sto třicet let od založení. Z původních dvaceti členů své řady rozšířili na současných devadesát sedm a postupně přibývali mladí. Zásahová jednotka JPO III o devatenácti členech má věkový průměr čtyřicet let. Děti a mládež tvoří zhruba třetinu sdružení a počítá se s nimi do budoucna. „Plánujeme kompletní rekonstrukci hasičské zbrojnice, kde vznikne také školící zázemí. Příští rok by skupina mládeže měla od města převzít novou klubovnu,“ je vděčný městu vedoucí hasičské mládeže Petr Jirout.

Stručně k vybavení sboru: zbrojnice se dvěma garážovými stáními, šatnou a sociálním zařízením, T148 CAS 32, IFA A30, PS 12, PS-8,Ford Transit, čerpadlo MAXIM, motorová pila, křovinořez, dýchací přístroje a spojovací technika. Stejně jako stroje, tak ani starší členové SDH nepatří do starého železa, i když jde podle Jirouta trochu o mrzouty. Starších padesáti let je mezi hasiči čtvrtina. Ročně zasahují s JPO III třicetkrát v Milovicích a okolí. „Jde většinou o požáry neudržovaných ploch a objektů, zahoření v bytě či sklepě, požáry kontejnerů a dále o technickou pomoc jako kácení stromů nebo čerpání vody,“ shrnul požární akce Jirout.

Velký požár dvora hraběte Kinského

Velký požár propukl v červenci roku 1931 na dvoře Rudolfa Ferdinanda hraběte Kinského, kterému se říkalo dvůr U Rígrových. Vzňaly se tu zásoby slámy a sena a přes zásah osmnácti milovických hasičů se škoda vyšplhala na 70 tisíc korun. K rozsáhlému požáru tehdy přijely také jednotky z Lysé nad Labem s motorovou stříkačkou, hasiči z Benátecké Vrutice a vojsko.

Za poslední dva roky byli Milovičtí nasazeni na tři větší požáry. V roce 2008 hořela Akuma v Mladé Boleslavi. Šest hasičů s technikou vyrazilo letos k požáru Propaku v Ostré a k požáru skládky v Benátkách nad Jizerou.

Hasičská mládež, která už po třicet let existence čítá alespoň dvacet členů, se místo zásahů věnuje požárnímu sportu. Ten má v Milovicích dlouholetou tradici. Dokonce vznikla místní soutěž Pohár starosty města Milovic, později Pohár města Milovic, která se koná právě v září a znamená zábavnou událost pro veřejnost. Pravidelná je účast ve Hře Plamen, Lize okresu a okrskových soutěžích.

Milovičtí hasiči se odjakživa podíleli na pracovním i kulturním životě obce. Dnes jsou oblíbené a vždy vyprodané únorové hasičské plesy, na Den dětí hasiči připravují ukázky techniky, zásahu a požárního sportu. Prezentací nejen požární techniky hasiči podporují také neziskové organizace v Milovicích. Spolupráce SDH Milovice se školami spočívá v přednáškách a ukázkách techniky, konají se v nich také nábory do kroužku mladých hasičů. Výroční schůze ke konci roku se neobejde bez Mikulášské nadílky.

Dobrovolní hasiči jsou městu nápomocni také při úklidu, čerpání vody nebo zalévání nově vysazené zeleně. Nezapomínají ani na významná jubilea svých členů.

„Vzhledem k velkému nárůstu obyvatel, tedy i dětí, se snažíme vyplňovat čas dětí tak, aby jsme přispěli k odstraňování a předcházení patologický společenských jevů,“ říká Jirout. Naděje, že by se více z dětí ve sboru dožilo podobného jubilea jako starší, nehoří příliš jasným plamenem. Mnoho rodin se totiž nedávno přistěhovalo a rodiče dětí nemají žádný vztah k tradici hasičstva, často ani žádný vztah nebo kořeny k městu Milovice.

„Přestože město nás finančně podporuje tak, že rodiče už kroužek většinou nic nestojí, nedaří se nám děti od dvanácti let udržet,“ mrzí vedoucího Jirouta.