Mcely oslavily místní hasiče (Nymburský deník 20.9.2009)

04.11.2009 14:26

Mcely oslavily místní hasiče

Mcely - Celá sobota patřila na fotbalovém hřišti ve Mcelích oslavám 130. let mcelského hasičského sboru.

Autor:
Lukáš Trejbal
19.9.2009 16:07
 

Už časně ráno se rozběhla precizně zorganizovaná akce, která dávala na vědomí, že sbor dobrovolných hasičů ve Mcelích slaví kulaté narozeniny. Přesně to dělá úctyhodných 130 let!

A že mají hasiči v některých obcích své zásadní místo, to dokázali i ti Mcelští. Na fotbalovém hřišti rázovaly a s hůlkou si pohazovaly pohledné mažoretky. Znamení, že hlavní náplň oslav může začít. Tou byl jednoznačně hasičský sport, takzvaný útok, vrcholící výstřikem z hadice na terč, tentokrát prázdný plastový barel.

Účastnily se týmy domácích Mcel, dále Všechlap, Křečkova, Jíkve a Loučeně. "Komu se stane, že si v létě zalyžuje," vtipkovala organizátorka a moderátorka akce Marcela Šťastná. Starší žáci totiž na startu museli ujít nejdříve asi deset metrů na lyžích s přeskami pro dva hasiče. Podívaná k nezaplacení. Mladší děti pro změnu prolézaly pytlem a prckové vezli svého "velitele" na malém trakaři. "Pro svůj útok si ženy přichystaly netradiční show. Na sobě měly zástěry a v rukou hůlky, nebo vařečky. To, co přinesou rovnou od plotny. Postupovaly pak schválně co nejpomaleji," smála se Šťastná.

V hasičárně byly vystaveny fotografie, mapující historii mcelských hasičů. Expozici doplňoval filmový sestřih ze soutěží. Ten běžel paralelně i v hospodě na hřišti a postarala se o něj Eva Gleichová. Pro událost nechali hasiči vyrobit poháry, půllitry a odznaky. Všude je vyobrazeno logo místního sboru.