Věrni svému odkazu pomáhají…….

06.04.2020 16:04

Věrni odkazu-článek do Nymburska.docx (27198)
šijeme (1).jpg (306083)
 

 

                                                                                                                                                                               Nymburk  5.4.2020

Věrni svému odkazu pomáhají…….

Dobrovolní hasiči se zapojují do potřebné pomoci v boji s neviditelným živelným nepřítelem. Věrni historickému odkazu „Bližnímu ku pomoci….“ naplňuji dnes tuto myšlenku s nebývalou aktivitou a zapojením se do potřebné pomoci.

Členové zařazení v jednotkách SDH obcí, ale i ostatní členové spolku, ve spolupráci s vedením obcí a měst jsou nápomocni především seniorům a nemocným dovozem potravin, léků a distribucí ochranných prostředků, rozvozem desinfekčních prostředků. Jsou připraveni pomáhat spoluobčanům v této tíživé situaci dokud toho bude třeba.

 Na výzvu Okresního sdružením hasičů, odborné rady prevence a ochrany obyvatelstva se zcela spontálně zapojují k šití ochranných roušek jednotlivci i dobrovolnické skupiny, které spolupracují s organizátory. Příkladně jsou zapojeny paní učitelky ZŚ Juventa v Milovicích, členové SDH spolu s dobrovolníky města  Milovice, obdobně je tomu ve Slovči, Kněžicích, Chroustově, Městci Královém, Záhornicích, Dymokurech, Mcelých, Loučeni, Hořátvi,Sadské a v dalších obcích a městech našeho okresu.

 Vítaná je i pomoc zastupitele města Nymburka p. Petra Šmída a  švadlenek „Nymburáci, nymburákům šijí roušky“, kteří na výzvu přispěly 300 ks. ochranných roušek.

Sběrná místa u SDH Milovice a SDH Sloveč, shromažďují potřebný darovaný materiál pro šití ochranných roušek od spoluobčanů. Dosud se tak podařilo získat více jak 50 kg látek a 5 tis. m kalounu. Vítanou pomocí pro nákup velkého množství materiálu pro šití jsou i dosud poskytnuté finanční dary od SDH a jednotlivců.  Sběrná místa zajišťuji sběr a distribuci ochranných prostředků podle potřeb. Do současné doby bylo rozděleno více jak 3 500 šitých roušek a to na příklad pro nemocnice Nymburk a Městec Králové, léčebny pro dlouhodobě nemocné,  Speciální školu Lipník, Centrum soc. služeb Lysá n L., Domácí péči Nymburk, Policii ČR, JPO SŹDC Nymburk a další potřebné. 

  •  

OSH v Nymburce na návrh odborné rady prevence a ochrany obyvatelstva uvolnilo ze svého rozpočtu 100 tis. Kč a rada zajistila  nákup 300 ks textilních roušek s filtrační vložkou s nanovláken k vícenásobnému použití. V nákupu podle potřeb bude pokračováno.

V pátek 3. 4. byly roušky přiděleny  14 jednotkám PO  typu II a III SDH obcí okresu, dále JPO SŹDC Nymburk a ÚO HZS Nymburk. Současně se vytvořila rezerva pro případ nastalé krizové situace v zařízeních  sociální péče a případné evakuace jejich klientů.

Rada prevence a ochrany obyvatelstva OSH v Nymburce děkuje všem členům SDH, jejich rodinným příslušníkům a dalším občanům, dobrovolníkům v našem okrese, kteří se dosud zapojili do  boje s rozsáhlou pandemií a šířením koronaviru. 

Jsme přesvědčeni, že společným úsilím zákeřného nepřítele porazíme a vrátíme se k normálnímu každodennímu životu.  

Za OSH Nymburk: František Hep